STARA TRŠKA GOSTILNA VRTOVŠEK

Stara trška Gostilna Vrtovšek v starem mestnem jedru je eden tistih krajev v Sevnici,

kjer je »Bog roko ven molel« že pred 150. leti. Sedanja hiša je bila zgrajena konec

petdesetih let 19. stoletja, potem, ko je njena predhodnica pogorela v požaru, ki je

uničil velik del Sevnice leta 1854.

 

Gostinsko dejavnost v hiši sledimo od šestdesetih let 19. stoletja dalje. Ugodna lega gostilne, mimo katere vodi z Glavnega trga glavna ulica k župnijski cerkvi tik nad njo, ji je pomenila reden dotok obiskovalcev, s tem pa tudi stalen vir zaslužka. Znana gostilničarja - najemnika Emanuela Mehoro in Janeza Übela je leta 1908 zamenjal novi lastnik, Maks Kovač. V prvem nadstropju hiše je uredil kavarno, v kateri so se v opoldanskem odmoru zbirali občinski uradniki in učitelji, na dvorišču pa je imel pokrito kegljišče. Po prvi svetovni vojni so kavarno opustili in stregli le v spodnjih prostorih.

 

Po Kovačevi smrti se je vdova Jožefa drugič poročila z Ludvikom Petretičem, ki je nadaljeval z utečeno gostinsko dejavnostjo. Kuhinja se je oskrbovala z lastnih posestev, za katera je skrbel Petretič, pri tem pa mu je pomagalo več hlapcev in dekel. Na semanje dni so morali najeti za strežbo še dodatno delovno silo. Kmetje so po nedeljski maši naročali največkrat golaž in »télerflájš«, zraven pa so srkali domače vino.

 

Od Petretičev je hiša z gostilno leta 1947 prišla v last družine Vrtovšek. Gostilno danes uspešno vodi tretji rod, Tatjana in Jure Vrtovšek. Gostilna je znana predvsem po prvi slovenski salamiadi leta 1962. Od takrat se sevniška salamiada nepretrgoma organizira vsakega 10. marca, na dan »40 mučenikov«, zato je vstop na salamiado dovoljen samo moškim.

Oskar Zoran Zelič